Anonyymit Alkoholistit

On olemassa ratkaisu

Silmäys AA:han

Silmäys AA:han

magnglassKun haluat lopettaa juomisen, olet tervetullut AA:han. Alkoholismi voi osua kenen tahansa kohtaloksi. Iälläsi, sukupuolellasi ja yhteiskunnallisella asemallasi ei ole merkitystä. AA:ssa on naisia ja miehiä kaikilta elämän aloilta. AA:ssa ei ole liittymis- eikä jäsenmaksuja.

Miten AA sai alkunsa
AA sai alkunsa USA:ssa vuonna 1935. Newyorkilainen pörssivälittäjä ja ohiolainen kirurgi, jotka olivat toivottomia juoppoja, alkoivat auttaa alkoholismisairaudesta kärsiviä pysyäkseen itse raittiina. Toipuneet alkoholistit perustivat itsenäisiä ryhmiä ja kertoivat kokemuksensa vuonna 1939 ilmestyneessä kirjassa Alcoholics Anonymous. Yhteisö sai nimensä kirjan mukaan.

Maailmanlaajuinen yhteisö
AA on kasvanut itsenäisten ryhmien syntymisen myötä, ensin USA:ssa ja sitten ympäri maailmaa. Nykyisin AA toimii jo noin 200 maassa. Ryhmiä on yli 100 000 ja niissä jäseniä yli 2 miljoonaa.  

Miksi Anonyymit Alkoholistit ovat anonyymejä

Tiedämme, että alkoholistit saattavat torjua tarjolla olevan avun, jos heidän henkilöllisyytensä uhkaa paljastua. Siksi emme koskaan paljasta kenenkään hekilöllisyyttä emmekä esiinny omilla nimillämme tai kuvillamme julkisuudessa. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että AA-liike haluaisi olla näkymätön. Päinvastoin. AA haluaa olla mahdollisimman näkyvillä yhteiskunnassa, kun alkoholisti etsii apua.

Miten AA:n jäsenet säilyttävät raittiutensa
Kahden tai useamman alkoholistin tapaamisesta muodostuu AA:n tärkeä lähtökohta. Alkoholisti pystyy auttamaan toista alkoholistia. AA on täysraittiuden ohjelma. Jäsenet pysyvät päivä kerrallaan erossa ensimmäisestä ryypystä kahdentoista askeleen avulla.

AA:n kokoukset
Suljetut kokoukset ovat niitä naisia ja miehiä varten, joiden mielestä heillä on alkoholiongelma. Avoimiin kokouksiin ovat tervetulleita kaikki AA:sta kiinnostuneet. Meidän vierainamme käy mm. läheisiä, työkavereita, esimiehiä, lääkäreitä, terveydenhoitajia, sosiaalityöntekijöitä.

Mitä AA maksaa
Ei mitään. AA on omavarainen omien vapaaehtoisten avustustensa avulla. Nämä varat käytetään ryhmän kuluihin ja sanoman viemiseen vielä kärsiville alkoholisteille. AA ei ota vastaan ulkopuolisia avustuksia eikä AA:ssa peritä jäsen- eikä pääsymaksuja. Myös omien avustusten suuruuden olemme rajoittaneet.

Suhteet ulkopuolisiin
AA on omaksunut menettelytavakseen "yhteistyötä, mutta ei yhteen liittymistä" muiden alkoholismin parissa työskentelevien tahojen kanssa. Yhteisönä sillä ei ole mielipiteitä AA:n ulkopuolisista asioista eikä se asetu yhteisönä puolustamaan eikä vastustamaan mitään.

AA EI
. . . suorita jäsenhankintaa. AA:han voi liittyä, kun haluaa raittiiksi
. . . pidä jäsenluetteloita, ei valvo eikä tarkkaile jäsentensä elämää
. . . tee lääketieteellisiä tai psykiatrisia ennusteita eikä jaa lääkkeitä
. . . ylläpidä sairaaloita eikä huolehdi sairaanhoitoon liittyvistä palveluista
. . . ole sitoutunut mihinkään sairaalaan tai laitokseen, mutta tekee yhteistyötä alkoholisteja hoitavien
      laitosten kanssa. Jotkut jäsenet työskentelevät näissä, mutta eivät AA:n jäseninä
. . . tarjoa mitään sosiaalisia palveluja, ei ruokaa, vaatteita, työtä eikä rahaa.

Kuinka löydät AA:n omalta paikkakunnaltasi
Katso netistä tai puhelinluettelosta. AA:n puhelimia päivystetään vapaaehtoisvoimin yli 50 paikkakunnalla ja joillakin alueilla on AA-ryhmien perustama paikallistoimisto, jota hoitavat yleensä vapaaehtoiset henkilöt. He vastaavat mielellään kysymyksiinne.