Anonyymit Alkoholistit

On olemassa ratkaisu

Aloittaminen AA:ssa

Avuksi tulokkaalle - Aloittaminen AA:ssa

viewOlet tehnyt päätöksen. Olet ottanut ensimmäisen askeleen ja sanonut itsellesi: ”Kyllä, olen yksi noista  ihmisistä, jotka ovat voimattomia alkoholin suhteen. Olen menettänyt elämäni hallinnan. En pysty lopettamaan juomista ja haluan apua”.

Olet huomannut, kuten kirjassa Nimettömät Alkoholistit sanotaan, että alkoholi on viekas, hämäävä ja voimakas.

Juomisen lopettamiseksi ja raittiina pysymiseksi on muutamia yksinkertaisia periaatteita, joita sinun tarvitsee soveltaa omaan elämääsi. Nämä periaatteet muodostavat AA:n toipumisohjelman. Ne voivat toimia sinun kohdallasi yhtä tehokkaasti kuin ne ovat toimineet muiden kohdalla. Seuraavana on muutamia ehdotuksia, jotka meidän mielestämme auttavat sinua tielläsi toipumiseen.

Elä päivä kerrallaan
AA on ”päivä kerrallaan” -elämäntapa. Yritämme jakaa elämän pieniin osiin, jotka kykenemme hallitsemaan. Pysymme raittiina päivän kerrallaan, tarvittaessa vaikka tunnin kerrallaan. Me teemme työmme tehtävän kerrallaan. Me ratkaisemme ongelmamme yhden kerrallaan. Me siivoamme menneisyytemme yhden sotkun kerrallaan. Me yritämme tietoisesti luovuttaa elämämme ja tahtomme oman käsityksemme mukaisen Korkeamman Voiman huomaan.

Opetellessamme soveltamaan AA:n periaatteita elämäämme me pyydämme apua muilta AA:n jäseniltä, tukihenkilöiltämme ja Korkeammalta Voimaltamme, johon useimmat meistä luottavat toipumisemme perustana.

Käy kokouksissa
Suomessa  järjestetään  AA-kokouksia  joka päivä. Suurilla paikkakunnilla on päivittäin useitakin kokouksia, joihin jokainen apua tarvitseva alkoholisti voi osallistua. Käytä paikkakuntasi tai valtakunnallista kokousluetteloa tai katso netistä. Jokaisella jäsenellä olisi hyvä olla oma luettelonsa. Sitten vain käyt niin monessa kokouksessa kuin voit. Kuten eräs AA:n jäsen sanoo: ”Iso kirja on sinun tiekarttasi ja kokoukset ovat sinun tankkauspaikkojasi.”

Hanki itsellesi tukihenkilö
Jotkut jäsenet saattavat kertoa sinulle, että he raitistuivat ilman tukihenkilön (kummin) apua, ja he saattavat kertoa totuuden. Kuitenkin AA-kokemuksemme osoittaa, että sinulla on paljon paremmat mahdollisuudet tukihenkilön avulla kuin ilman. AA:ssa todennäköisesti huomaat, että tukihenkilösi on elintärkeä osa sinun toipumistasi. Tukihenkilösi kuuntelee sinua ja tekee ehdotuksia. Hän kertoo, mikä on toiminut hänen kohdallaan, osoittaa ongelmalliset kohdat ja auttaa sinua päättämään, mitä niille pitäisi tehdä. Toisin sanoen, tukihenkilösi auttaa sinua ymmärtämään AA-ohjelmaa ja opastaa sinua toipumisen tiellä.
Vaikka tukihenkilöt eivät pystykään ratkaisemaan kaikkia ongelmiasi, he auttavat sinua kohtaamaan ne rehellisesti ja rohkeasti sekä neuvovat ratkaisemaan ne AA-ohjelmaa käyttämällä. Voit yleensä luottaa tukihenkilöihin siinä, että he tekevät oman osuutensa ja auttavat sinua tekemään omasi.

Valitse itsellesi kotiryhmä
Kun jotkut meistä johdateltiin AA:han jonkin tietyn ryhmän kautta, ajattelimme, että meidän tulisi lukeutua juuri siihen ryhmään, emmekä saisi käydä muissa kokouksissa. Mikään on tuskin kauempana totuudesta. Voit vapaasti käydä eri ryhmien kokouksissa, mutta ennemmin tai myöhemmin sinun tulisi alkaa käydä säännöllisesti sen ryhmän kokouksissa, jota pidät kotiryhmänäsi.
Kotiryhmän valitseminen ei kuitenkaan saisi estää sinua käymästä muissa kokouksissa. Käy niin monessa kokouksessa kuin tunnet tarvitsevasi. Ja vielä muutamassa lisää.
On erilaisia ryhmiä, joista valita. Ryhmän, jonka valitset kotiryhmäksesi, tulisi olla ryhmä, jossa voit raitistua, pysyä raittiina ja tuntea olevasi osa ryhmää. Kotiryhmäsi tulisi olla se paikka, joka haastaa sinut jatkamaan kasvamistasi ja jossa sinulla on niin paljon ystäviä, ettei sinulla tunnu olevan varaa pysyä poissa.

Lue kirjoja
Ehdotamme, että luet niin pian kuin mahdollista nämä tärkeät kirjat, jotka selittävät AA:n toipumisohjelmaa, historiaamme ja perinteitämme:

iso kirja small”Iso Kirja” Nimettömät Alkoholistit   ” Neuvon vilpittömästi jokaista alkoholistia lukemaan tämän kirjan. Vaikka alkoholisti avaisi kirjan pilkallisin mielin, voi olla, että hän rukoilee ennen kuin on päässyt loppuun.”
(William D. Silkworth, lääket. tri, Nimettömät Alkoholistit s. 30)

Lue myös näitä:  Päivä kerrallaan,  Eläminen raittiina,
AA elämäntapana, 12 askelta ja 12 perinnettä, AA tulee täysi-ikäiseksi

Suosittelemme, että luet niitä uudelleen ja uudelleen. Nämä kirjat voivat olla jatkuva innoituksen ja ymmärryksen lähde. Monet aloittavat ”hiljaiset  hetkensä”  lukemalla  otteen jostain niistä. Ne ovat toipumisohjelmamme perusta. Muutakin AA-kirjallisuutta on tarjolla. Useimmat ryhmät pitävät esillä ja myyvät erilaista AA-kirjallisuutta. Kaikissa kirjallisuutta koskevissa asioissa sinun kannattaa kääntyä ryhmän kirjallisuusvastaavan puoleen.

Ota perhe huomioon  
On sanottu, että keskiverto juova alkoholisti vaikuttaa vähintään viiden muun ihmisen elämään ja että alkoholismi on koko perheen sairaus. Olemme huomanneet, että yhdessä sairastunut perhe voi myös toipua yhdessä. Parhaiten tämä käy toteuttamalla toipumisohjelmaa heidän kanssaan.  Puolisoita ja muita läheisiä varten on olemassa Al-Anon perheryhmiä, jotka toimivat erillään AA:sta.
AA:n suljetut kokoukset on tarkoitettu vain alkoholisteille, avoimiin kokouksiin voivat osallistua kaikki alkoholismisairaudesta kiinnostuneet.  

Kun matkustat
AA-ryhmiä toimii eri puolilla Suomea. Niiden kokoontumispaikat ja -ajat ovat valtakunnallisessa kokousluettelossa. Tarkempia tietoja voi saada myös paikallisten AA:n puhelimien kautta ja internetistä. Joissakin suomalaisten suosimissa lomakohteissa toimii suomenkielinen ryhmä. Muista myös, että ulkomailla liikkuessasi olet tervetullut mihin tahansa paikalliseen AA-kokoukseen. Yhteystietoja (ainakin kyseisen maan palvelutoimisto) on kansainvälisessä kokousluettelossa.