Alkoholismi on rankka asia – silti kukaan ei ole liian nuori (tai vanha) joutumaan vaikeuksiin viinan kanssa. Se johtuu siitä, että alkoholismi on sairaus ja voi iskeä keneen tahansa – oletpa nuori tai vanha, rikas tai köyhä, töissä tai työtön, hyvästä tai huonosta kodista. Sillä ei ole merkitystä kuinka kauan tai mitä ole juonut. Vain se merkitsee, kuinka juominen vaikuttaa sinuun.
Nuoret AA:ssa
Yleensä ajatellaan, ettei kenestäkään tule alkoholistia alle 30-vuotiaana ja se varmasti pitää usein paikkansa. Monet ovat kuitenkin myöhemmin huomanneet, että heidän juomisensa aiheutti ongelmia jo melkein alusta alkaen.
AA:ssa on nykyisin enemmän nuoria kuin koskaan aikaisemmin ja monet ovat tulleet mukaan jo teini-iässä tai vähän päälle kaksikymppisinä. Nuoret ovat huomanneet, että alkoholismi voi iskeä kaiken ikäisiin ja myös, ettei ikä ole este alkoholismista toipumiselle.
AA:ssa voi kuulla raitistuneiden nuorten kokemuksia ja vaikka tarinat vaihtelevat paljonkin nuoren omasta taustasta tai nykyisestä tilanteesta johtuen, saatat huomata niissä joitain yhtäläisyyksiä. Jos huomaat samaistuvasi joihinkin kohtiin, saatat olla kiinnostunut kuulemaan lisää AA:sta ja siitä, kuinka voimme auttaa sinua.
Saatat ajatella AA:ta kaiken loppuna, mutta kuten AA:ssa mukana olevien nuorten kokemus osoittaa, se voi olla vain kaiken pahan olon sekä ahdistuksen loppu ja uuden tarkoituksenmukaisen elämän alku.
Milloin tavallinen juominen muuttuu alkoholiongelmaksi?
Auttaaksemme sinua selvittämään onko sinulla mahdollisesi ongelmia juomisesi kanssa, olemme laatineet sinulle muutamia kysymyksiä.
Vastaukset voit pitää täysin omana tietonasi – kysymykset on tarkoitettu vain jonkinlaiseksi tienviitaksi sinulle. Jos vastaat myöntävästi yhteenkin kysymykseen, sinun ehkä pitäisi miettiä vakavasti mitä alkoholi on tekemässä sinulle.
1. Juotko, koska sinulla on ongelmia tai koska pelkäät vaikeita tilanteita?
2. Juoko, kun suutut muille ihmisille, ystävillesi tai vanhemmillesi?
3. Juotko usein yksin, mieluummin kuin muiden kanssa?
4. Onko opiskelusi kärsinyt? Oletko poissa töistä?
5. Yritätkö joskus lopettaa tai juoda vähemmän – ja epäonnistut?
6. Oletko alkanut juoda aamuisin, ennen koulua tai töitä?
7. Juotko nopeasti, niin kuin sammuttaisit kovaa janoa?
8. Oletko koskaan menettänyt muistisi, kun olet juonut?
9. Oletko rehellinen muille juomisesi suhteen?
10. Joudutko koskaan vaikeuksiin kun juot?
11. Tuletko juodessasi usein humalaan, vaikka et aikonutkaan?
12. Pidätkö itseäsi kinginä, kun voit juoda paljon?
AA ei koskaan päätä kuka on alkoholisti. Se sinun on itse ratkaistava. Jos olet huolissasi juomisestasi ja vastasit kysymyksiin niin rehellisesti kuin pystyit, löysit ehkä vastauksen.
Jos haluat apua tai vain keskustella luottamuksellisesti jonkun kanssa juomisestasi, soita numeroon 040 8484000 tai lähetä sähköpostia: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Katso video Lue kahden nuoren tarinat
Kysymyksiä ja vastauksia AA:sta
Onko alkoholismi sairaus?
Me uskomme niin. Alkoholismille on luonteenomaista psyykkinen pakkomielle yhdistyneenä fyysiseen yliherkkyyteen.
Olenko liian nuori ollakseni alkoholisti? Et. Tämä sairaus ei tunne ikärajoja.
En kai voi olla alkoholisti, kun en juo päivittäin? Ei ole ratkaisevaa kuinka paljon tai kuinka usein juomme.
Ratkaisevaa on, mitä se tekee meille.
Voinko koskaan enää juoda? AA:ssa emme vanno, ettemme koskaan enää juo. Me vain emme ota sitä ensimmäistä lasillista.
Onko AA uskonnollinen järjestö? Ei. Vaikka joillakin jäsenillä on luja usko, joillakin ei ole sitä lainkaan ja osa ei ole oikein varma uskostaan. Meillä on hengellisiä arvoja, kuten rehellisyys, mielen avoimuus ja valmius.
Onko minun sanottava, että olen alkoholisti? Ei. Jäsenyyden ainoa edellytys on halu lopettaa juominen.
Olenko huono ihminen, kun en pysty lopettamaan juomista? Et. AA:ssa huomaamme, että olemme sairaita ihmisiä, jotka yrittävät parantua (emme siis huonoja ihmisiä, jotka yrittävät tulla hyviksi ihmisiksi).
Onko AA:ssa sääntöjä ja määräyksiä? Ei. Ei mitään sääntöjä, vain ehdotuksia.
Onko tärkeää käydä AA-kokouksissa? On. Jos haluamme pysyä juomatta, meitä neuvotaan aluksi käymään niin monessa kokouksessa kuin voimme.
Miten se toimii? Pysymällä erossa ensimmäisestä ryypystä päivän kerrallaan seuraamalla AA:n ohjelmaa ja jakamalla kokemuksemme, voimamme ja toivomme.